Angela Benavides
After many headaches and uncertainties, the winter K2 expedition is ready to start climbing in January, according to organizer Artem Braun. Porters reached Base Camp last weekend, the preliminary permit fees have been paid and the final multinational team — from Russia, Kazakhstan and Kyrgyzstan — is in place. Before heading off to the Karakorum, Braun spoke to ExplorersWeb:
EW: How are the preparations going?
AB: Everyone is looking forward to setting off. As for logistics, well, there are so many issues to worry about that I have the feeling that we have are already started the expedition.
EW: Why have all the attempts to summit K2 in winter been unsuccessful? Is there something that has to be done differently?
AB: In winter especially, a lot of things are determined by weather and luck. Several times, the teams had the desire and fitness, but all roads to the top remained closed.
EW: Adam Bielecki said recently that no one can summit K2 in winter on their first attempt, but chances increase on the second try. Do you agree?
AB: I repeat: It’s all about weather and luck. I can’t argue with Adam, but the fact is, I personally have never have tried winter K2 before. On the other hand, one member of the team will be on his seventh(!) visit to the mountain, so what does that mean regarding our chances?
EW: Are you intending to do something differently than the Polish team that tried earlier this year?
AB: First, since everything is so difficult, you need to follow the classic route. Second, it takes a team of fighters to tackle such challenge. And considering how many obstacles we’ve had to overcome just to launch this expedition, we are determined to give it 100 percent, because we will not get a second chance.
EW: Big teams are notoriously complicated to manage. What is the key to holding the team together?
AB: First of all, we are all friends. We’ve climbed together a lot and we are comfortable with each other. There are people in our team in whom I believe more than in myself. Second, we all originally came from the same country [the Soviet Union], where nationality played no role. You could say that we all share the same climbing nationality.
EW: Will you use bottled O2?
AB: No. We’ll only have emergency supplies.
EW: In your opinion, is this all about success or failure? In other words, summit equals success and no summit equals failure, or is it more complicated than that?
AB: Of course, everyone wants to succeed. The main thing is deriving satisfaction from work done … [and] building memories that will stay with you forever.
EW: Are there a lot of expectations among the countries involved, or is the attention focused on other sports?
AB: There is absolutely no attention paid to our expedition. A lot of people try to help us, but almost all of them are climbers. Clearly, we have a lot of work still to do there. We really need more public support because we are trying to achieve the impossible, or at least what has proven impossible so far. So, hey, follow us: we’re on Instagram at @winterk2exp2019
----------------------------------------------------------------------------------------------------
После множества проблем и неопределенностей зимняя экспедиция на K2 готова стартовать в январе, по словам организатора Артема Брауна. В минувшие выходные носильщики добрались до базового лагеря, была внесена предоплата за пермит для международной команды из России, Казахстана и Киргизии. Прежде чем отправиться в Каракорум, Браун поговорил с ExplorersWeb:
EW: как идет подготовка?
АБ: все с нетерпением ждут начала. Что касается логистики, уже так много вопросов, которые необходимо решать, что у меня такое ощущение, что мы уже начали экспедицию.
EW: почему все попытки покорить К2 зимой были неудачными? Есть что-то, что должно быть сделано по-другому?
АБ: многое определяется погодой и везением, особенно зимой. У нескольких команд была и мотивация, и отличная подготовка, но все пути наверх оставались закрытыми.
EW: Адам Белецкий недавно сказал, что никто не может достичь вершины K2 зимой с первой попытки, но шансы увеличиваются со второй попытки. Вы согласны?
АБ: повторяю, все дело в погоде и везении. Я не могу спорить с Адамом, лично я никогда раньше не пробовал зимнюю K2. С другой стороны, один член нашей команды будет в седьмой раз на этой горе, так что это значит относительно наших шансов?
EW: вы собираетесь сделать что-то иначе, чем польская команда, которая делала попытку в начале этого года?
АБ: во-первых, поскольку все так сложно, нужно следовать классическому маршруту. Во-вторых, для решения такой задачи требуется команда бойцов. И учитывая, сколько препятствий нам пришлось преодолеть, чтобы запустить эту экспедицию, мы полны решимости выложиться на 100 процентов, потому что второго шанса у нас не будет.
EW: большие команды, как известно, сложны в управлении. Что является ключом к удержанию команды вместе?
АБ: во-первых, мы все друзья. Мы вместе ходили на горы, и нам комфортно друг с другом. В нашей команде есть люди, в которых я верю больше, чем в себя. Во-вторых, мы все родом из одной страны [Советского Союза], где национальность не играла никакой роли. Можно сказать, что мы все одной национальности.
EW: вы будете использовать кислород в баллонах?
АБ: нет. У нас будет только небольшой запас для медицинских целей.
EW: что для вас будет успехом или неудачей? Другими словами, вершина - это успех, а недостижение вершины - провал, или все сложнее?
АБ: конечно, все хотят добиться успеха. Главное - получить удовлетворение от проделанной работы ... [и] чтобы остались воспоминания, навсегда.
EW: много ли внимания, ожиданий в России, Казахстане и Киргизии? или внимание там сосредоточено на других видах спорта?
АБ: нашей экспедиции абсолютно не уделяется внимания. Многие пытаются нам помочь, но почти все они альпинисты. Очевидно, что нам еще многое предстоит сделать. Нам действительно нужно больше общественной поддержки, потому что мы пытаемся достичь невозможного, или, по крайней мере, того, что до сих пор оказалось невозможным. Итак, следуйте за нами: мы на Instagram в @winterk2exp2019
Перевод Елены Лалетиной (RussianClimb.com)
|